Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2013 16:04 - Лицата на Мария Магдалина в киното
Автор: skarif Категория: Изкуство   
Прочетен: 1700 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 13.05.2013 20:32


(Материалът е от печата, автор: Наталия Александрова; фотоси- интернет)
  Историческите изследователи продължават да спорят каква точно е била ролята на Мария Магдалина в библейските събития. Църквата упорито твърди, че тя е блудница, осъзнала греха си, заради което решава да стане смирена последователка на Христос. Някои учени изобщо се съмняват в съществуването на Мария Магдалина, а през последните години се появи скандалната теза, че тя е любимата ученичка на Иисус Христос. Още от зората на киното и телевизията образът на Магдалина се приема като висока летва и еквивалент на творческо признание за известните актриси. Той е неустоим със съчетанието на първична женственост и бунтарство, които се трансформират във вътрешна чистота. Ако в театъра най-желана е Жулиета, то на екрана борбата за Мария Магдалина е не по-малко ожесточена. И има защо- актрисите, успели да се изявят в тази роля, остават в съзнанието на зрителите завинаги.
Ивон Елиман- Магдалина от „Иисус Христос- суперзвезда“ 

imageimage Прочутият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър предизвиква фурор, който не успява да разлюлее България поради Желязната завеса по онова време. Постановката е показана на Бродуей през 1971г. и получава смесени отзиви и от критиката, и от публиката. Самата идея, че Евангелието може да бъде представено със средствата на рок музиката  е достатъчно скандална, а за капак главните герои изглеждат като хипита. Актрисата Ивон Елиман изпълнява ролята на Мария Магдалина в сценичната постановка на мюзикъла, както и във филмираната му версия от 1973г. Това остава най-високият връх в нейната кариера. По-късно тя се занимава с музика и записва няколко песни, които се представят относително добре в американските поп класации. Една от тях е „Ако не мога да те имам“, включена към саундтрака на класиката „Треска в събота вечер“.   Елиман е от хавайски произход, което придава екзотична нотка на нейната Магдалина, но сюжетът се фокусира само в една посока на образа ѝ- смирената Магдалина, вярната последователка, готова да направи всичко за учителя си. Красивият глас и актьорският талант на Ивон Елиман ѝ носят номинация за „Златен глобус“ за незабравимото ѝ изпълнение в „Иисус Христос- суперзвезда“. 

Жюлиет Бинош- два пъти Магдалина


Филмът „Мари“ излиза на екран през 2005г. и е признат за една от най-интересните интерпретации по библейски сюжет.

image Жюлиет Бинош е в ролята на актрисата Мари, която осъществява връзка с духа на Мария Магдалина и благодарение на този контакт изживява вътрешна трансформация. Много критици обвиняват режисьора Абел Ферара, че си позволява твърде свободно тълкование, тъй като му липсва опит да представи историята, както е записана в свещените текстове. Филмът е посрещнат противоречиво. Според едни лентата е потресаваща, според други е загуба на време. Но всички са единодушни в това, че в нея Жюлиет Бинош изиграва една от най-добрите роли в своята кариера. Тя се съсредоточава върху интимните преживявания на героинята, върху това, което я различава от останалите ученици на Христос, а именно нуждата ѝ да се свърже с Бог на лично ниво. Чрез разказа за съдбата на Магдалина Бинош успява да извае събирателен образ на жена, която копнее да запълни празнината в себе си. Това не е единственото превъплъщение на актрисата в ролята на библейската грешница. Французойката започва кариерата си във филма на Жан Люк Годар „Здравей, Мери“ през 1985г. Лентата е съвременна интерпретация на темата за непорочното зачатие. В нея Бинош изпълнява сравнително малка роля на млада, лекомислена прелъстителка- метафора на Мария Магдалина. Филмът не е най-запомнящото се заглавие на Годар, но дава тласък на Бинош по бляскавия ѝ професионален път.
Барбара Хърши в „Последното изкушение на Христос“

imageimage

Актрисата е един от най-големите таланти на Холивуд, но за съжаление не успява да изгради кариера, която да му бъде по мярка. Барбара Хърши участва в редица високобюджетни продукции, но режисьорите ѝ се доверяват най-често за второстепенни роли. За щастие, Мартин Скорсезе не следва този пример и я прави своята Мария Магдалина в култовия филм „Последното изкушение на Христос“.  Именно Хърши дава на режисьора книгата на Никос Казандзакис , която става основа на сценария. Магдалина на Барбара Хърши е жена в пълния смисъл на думата- страстна и нетърсеща опрощение за греховете си. Скорсезе толкова набляга на чувствения аспект от личността ѝ, че змията, която символизира Сатаната и се опитва да изкуши Христос, на някои места се озвучава от самата актриса. В този филм Магдалина е представена не просто като грешна блудница, а като символ на онзи живот, от който Иисус трябва да се откаже, за да спаси света. Великолепното превъплъщение на Барбара Хърши ѝ донася номинация за „Златен глобус“ за най-добра поддържаща женска роля.
Моника Белучи в „Страстите Христови“

imageimage

Когато през 2004г. Мел Гибсън шокира света с невероятния си филм, посветен на последните часове от живота на Христос, никой не се учудва, че ролята на Магдалина е поверена на Моника Белучи. Италианската актриса е всепризнат секссимвол като с годините възхищението им към нея нараства. „Ако лентата предизвика скандал, това е добро начало. Аз нямам нищо против провокацията“- споделя Белучи няколко месеца преди официалната премиера на „Страстите Христови“. След излизането на филма на екран някои критици заявяват, че това е най-добрата Магдалина, появявала се на екрана. Нищо чудно, че мел Гибсън лично е избрал актрисата за ролята. Сътрудничеството между двамата ражда истински киношедьовър. Филмът е изпълнен с тежки сцени на насилие и появата на Белучи има ефекта на глътка въздух за зрителите. Освен това в „Страстите Христови“ Мария Магдалина е представена максимално достоверно- тя говори родния си език (арамейски), носи дрехи и украшения от епохата, а останалата част от внушението за реализъм е постигнато чрез магията на добрата актьорска игра. Моника Белучи може да се похвали с редица невероятни роли в своята кариера, но изпълнението в „Страстите Христови“ със сигурност се нарежда сред най-добрите ѝ постижения. Българското участие в този филм също заслужава похвала. В ролята на Пилат Понтийски е Христо Шопов, а на Йоан- Христо Живков.
Мария Грация Кучинота в „Мария Магдалина“

imageimage

Още една италианска красавица записва името си в почетния списък. Мария Грация Кучинота прави невероятна роля в един от малкото филми, които разказват събитията изцяло от гледната точка на Магдалина. Позната най-вече като секссимвол, във филма актрисата придава на героинята осезаема уязвимост. Екранният разказ е посветен на цялостното израстване на Магдалина като личност. В началото тя е отхвърлена съпруга, търсеща отмъщение. После преминава през тежката съдба на проститутка. Накрая среща Иисус и той пробужда нейната духовност. Филмът завършва с присъединяването на Мария Магдалина към последователите на Христос, което означава начало на нов живот и намиране на вътрешен мир. Никога няма да разберем дали такава е била истинската съдба на тази жена, а и не е необходимо, защото нейният образ принадлежи на въображението. За зрителите остава само да гадаят коя ще бъде следващата актриса, която ще се превъплъти в най-святата грешница в историята.  



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. precoria - Бих предпочела хавайката
11.05.2013 00:05
в изпълнение на този женски образ ифилма да е сниман там,поне да има екзотика,екстатичност и екстазност,дори да не говори арамейски,дори да не е секссимвол.А църквата нищо не твърди по този въпрос,в Библията тя е просто една от трите Марии, заедно със майката Мария и Мария, майката на Яков.Може би наистина образа принадлежи повече на въображението и мистиката.
цитирай
2. skarif - Хахах!
11.05.2013 12:24
Не бих предположила, че точно тя ще ти допадне.
Всъщност, от изброените филми съм гледала четири- по-голямата част. От тях най-силно ми се откроява Барбара Хърши. Мария Грация също ми допада, макар да не помня точно филма- поизличил ми се е от паметта. Моника Белучи ми бледнее. Даже не си я спомням. Ама то и интерпретацията на Гибсън ми беше прекалено кървава. А за хавайката Ивон Елиман /някъде Елеман/... Всъщност, имало филм на Нешънъл Джиографик, от който ставало ясно, че Иисус е бил даже негроиден. Между другото, и на нас ни казваха нещо подобно, когато бяхме зад студентската банка. Така че...може и тя да се окаже най-достоверна... Понякога невероятното е особено близо до истината.
Нямам мнение за Мария от Магдала. И като обобщаващ образ, и като реална личност, според мен, има място в историята. :)
Благодаря за мнението. :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: skarif
Категория: Други
Прочетен: 877372
Постинги: 766
Коментари: 468
Гласове: 1662
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031