Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2015 10:48 - Страхът от трансформацията (Ошо - Книга на тайните)
Автор: skarif Категория: Други   
Прочетен: 1176 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 22.11.2015 10:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Страхът от трансформацията е като страхът от смъртта. Тя е смърт, защото старото ще си отиде и ще трябва да се роди новото. Теб вече няма да те има, от тебе ще се роди нещо напълно непознато. Ако не си готов да умреш, интересът ти е лъжлив, защото само онези, които са готови да умрат, ще се родят отново. Новото не може да е продължение на старото. Старото трябва да прекъсне. Старото трябва да си отиде. Само тогава новото може да се появи на бял свят. Новото не израства от старото, новото не е продължение на старото - новото е съвършено ново. То се появява само, когато старото си замине. Между старото и новото има прекъсване - и това прекъсване те плаши. Ти се страхуваш. Искаш да бъдеш преобразуван, но същевременно искаш да си останеш същия. В това е измамата. Искаш да се развиваш, но искаш да останеш същия. В такъв случай развитието е невъзможно; в такъв случай можеш само да заблуждаваш себе си; в такъв случай можеш да продължиш да мислиш и мечтаеш, че нещо се е случило, но нищо няма да се случи, защото е изпуснато главното. Продължаваш да взимаш хапчета и лекарства, а болестта остава същата - даже напротив, тя се задълбочава. Твоето лекарство, лечението, задължително ще бъде фалшиво. Понеже дълбоко в себе си НЕ ЖЕЛАЕШ да бъдеш трансформиран. Този страх е съвсем реален - страхът от трансформацията. Затова на повърхността може да продължаваш да мислиш, че си дълбоко заинтересован, а дълбоко в себе си продължаваш да се заблуждаваш. Какъв е проблемът? Умът е толкова лукав, защото не искаш да бъдеш трансформиран. Умът ще създаде повърхностен интерес, за да можеш да кажеш на себе си: "Интересуваш се. Правиш всичко, което може да се направи." И оставаш същия. И ако нищо не се случи, мислиш, че техниката, която използваш, не е наред, гуруто, чиито последовател си, не е наред, трактатът, принципът, методът е погрешен. Но никога не мислиш, че дори и с погрешен метод трансформацията е възможна, стига да има истински интерес. Казвам, дори и с погрешен метод ще бъдеш трансформиран. Ако наистина се интересуваш от трансформацията, дори и лъжлив гуру да следваш, ще се промениш. Ако вложиш сърце и душа в усилията си, никой не може да те заблуди - с изключение на самия теб. И няма друга преграда пред твоето развитие, освен собствените ти заблуди.

image
 

Повече тук.
Изображението е от публикация на Фейсбук страницата Творец на реалности



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. dartanjan - Много мъгливо изложение. Не става ...
22.11.2015 21:03
Много мъгливо изложение. Не става яснов какво трябва да иска да бъде трансформиран човек. Не всяка трансформация и ползотворна и разумният човек не може да се спуска безотговорно в неясни авантюри. Нали?
цитирай
2. skarif - :)
23.11.2015 22:08
dartanjan написа:
Много мъгливо изложение. Не става яснов какво трябва да иска да бъде трансформиран човек. Не всяка трансформация и ползотворна и разумният човек не може да се спуска безотговорно в неясни авантюри. Нали?


:) Не мисля съвсем така. Просто е казано доста абстрактно. Струва ми се, че е приложимо в различни житейски ситуации. А целта на всяка промяна (като синоним на трансформация) е, в крайна сметка, да останем същите- това пак казано пределно абстрактно, а не разбирано буквално и конкретно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: skarif
Категория: Други
Прочетен: 877143
Постинги: 766
Коментари: 468
Гласове: 1662
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031