Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: skarif Категория: Други
Прочетен: 885497 Постинги: 766 Коментари: 468
Постинги в блога от 02.05.2013 г.
Убиват ми
острите ръбове;
хладните и
счупени стъкла
на някога 
бляскавия, 
на някога
приказен
витраж
на мойта душа.

Неудобно
и тясно,
ръбато 
и гърбаво,
остро,
болезнено,
без плавност
и плам,
всеки ден
все по-малко
успявам
да мръдна
всред
стените
на своя-
уютен, 
някога
топъл,
мек 
и ласкателен,
вълшебен
и светъл,
чудесен и хлебен,
хармоничен
и хубав,
мой храм.

Поема ли път
и посока ли хвана,
неизбежно 
ги плащам,
непременно
ме дращи
поредната
болка
от поредната рана.

Счупено не се залепва.
Знам.
Залепи ли се,
цяло е,
но пукнато.
Пука се 
и в красота искри
само пролетно
затопленото
цвете. 

Не мечтая аз
за стария витраж
във цветове
и слънчев блясък-
изгубени са
те като багаж,
за който 
е безсмислен 
всеки крясък.

Копнея само
за
метаморфоза.
Макар че страшна
може да е тя.
Макар умираща
след всяка нова
фаза,
ще се пука
за живот
и страда,
превърната
в роза красота
болната ми
и объркана
душа...



Категория: Поезия
Прочетен: 1278 Коментари: 2 Гласове: 5
Последна промяна: 02.05.2013 21:34
             Не е важно да го направиш перфектно. По-важно е да го направиш. А времето ще реши проблема с остойностяването.

           Никой и нищо не е съвършено. Съвършенството е такова, само по отношение на нещо друго. А често и нещата сами по себе си, извън всякакво сравнение, могат да бъдат такива. Времето определя дали нещо е съвършено. За нас- хората, е важна поредицата от опити. В нея еволюираме и се развиваме. И линията никога не е само в една посока- нагоре или надолу. По-скоро, развитието е в причудливи форми. (По-умните твърдят, че тя е спирала. Нямам сигурност по това, но приемам повторението на нещата на различно ниво. Което почти ме съгласява с идеята за спиралата…) Определени места се втвърдяват повече, а други остават недокоснати или невидими. Оформяйки скулптурата на живота си, наслагваме или отнемаме материал, за да получим образа му, за да го овеществим в телесен план. Създадените от нас "продукти" са израз на нашия път- те го онагледяват, белег са за изминатото. А онова, което става в нас- на другия план на събитията, то променя отношението ни, гледната ни точка към света, докато правим, докато вършим живота си, и развива другите ни нива.

И все пак, днешният свят ни залива с манията по професионализма и перфекционизма. Те имат много общо с амбицията. Още едно от безумията на нашето време.

Ако съществува нещо съвършено, то е такова не по причина на своята форма, а поради енергията, която е вложена в него. В това е ценността му. И тя почти се припокрива със съвършенството му. Понеже, ако имаме ценност, то тя говори за завършеност. Процесът на развитие е завършил. Не зная дали съвършен не е синоним на завършен. Освен това подтекстът е за постигнат връх. За крайна точка.

Всъщност, това твърдение може да се оспори. Човек може да се самообори. Защото, природата е съвършена. Нейните закони нямат общо с перфекционизма. Но има закони. И също се подчинява на повторението. Но естеството й води до причудливости. До творения, а не обикновени шаблони. Затова и хилядолетия наред се опитваме да я наподобяваме в нейната интуитивност и непреднамереност, които водят до изключения и несъвършенства, които определяме като „красота“.

Любопитно е наистина защо перфектното трудно може да бъде наречено красиво. Което ме води до заключението, че нашият- човешки свят, погрознява. Става все по-перфектен и грозен. Просто търсенията ни са в погрешната посока- стремим се само към съвършенството на видимото, на формата. Перфектността на материалната обвивка поглъща достатъчно енергия и сила, за да не остане нищо в сърцевината. А красотата не е ли енергия и сила, които се излъчват именно от нея?

Така стигнах до извода, че е по-важно да го направиш, отколкото да се стремиш да бъде перфектно. С това ще спечелиш повече. И ще се уподобиш с естеството си, с индивидуалните си особености, темп, скорост и ритъм. И ще съхраниш сока от вътрешността, без да го изцедиш и излееш в една обикновена черупка. Да влагаме същност във формите, които създаваме, би ни доближило до божествената ни същност. Другото е производство. Конвейер. Те имат общо само с потреблението и никак с ценността. А ние сме нейни творци.
Категория: Други
Прочетен: 862 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 13.05.2013 20:43
Търсене

За този блог
Автор: skarif
Категория: Други
Прочетен: 885497
Постинги: 766
Коментари: 468
Гласове: 1662
Календар
«  Май, 2013  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031