Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: skarif Категория: Други
Прочетен: 877383 Постинги: 766 Коментари: 468
Постинги в блога от 03.11.2013 г.
Тази тема започва да става твърде моя. Аха-аха да я патентовам...
Защо ли пак се връщам към нея? Като досадна муха е. Все едно иска да ми каже нещо и затова непрекъснато врънка из паяжините на мисловния ми свят. И все проблясва от там. Като магнит ме привлича. А и непрекъснато се потвърждава. Дреме си там- в тъмното, и винаги намира нови аргументи, чрез които да се самодокаже.
Та...думата ми беше за Циндил-пиндил и Джаста-праста- образите символи на изпипването и перфекционизма и на бързата практичност. Аз си ги определям така.
Парадоксалното е, че в днешно време никой не цени Циндил-пиндилите, но всеки има претенцията да е такъв. И обратно казано- повечето са Джаста-праста, но се представят за Циндил-пиндил.
Много държим на професионализма, перфекционизма, на точността. С високи критерии сме. И все не можем да ги покрием.
Следва кратка апология на Циндил-пиндил.
За мен, Циндил-пиндилите не са мудни или бавни. Нито марди. Нито мухнати. Нито бавно действащи. Нито скапаняци. Нито някакви други, не се сещам вече какви. Това са просто хора, които обичат да изпипват нещата. Те ценят красивото. И качественото. Мисля, че последното е от най-голямо значение за тях- нещото, което правят, да се получи качествено. Резултатът да има стойност на направено с желание, разбиране, талант и способност.
Давам един нюанс и нов ракурс- не просто неувереност изразяват Циндил-пиндилите. Те са перфекционисти. Искат да стане хубаво- най-простичко и по нашенски казано. Не да стане нехало-небогу. То и името им е такова- Циндил-пиндил- ще кажеш, че през цедка минава всичко при тях. Пресяват. Преценяват. Премислят. А Джастите... Те изпраскват нещата. Надве-натри ги скомандарят- ще рече, че небрежно ги вършат. А после си свирукат и не им пука за това как изглеждат в очите на другите. А Циндилите... Ех, Циндилите, тях може и сън да не ги хване, ако недоизпипат нещо. Ще го виждат нощем в сънищата. Ще тревожи съзнанието им, ще ги буди, ако все пак успеят да заспят, ще ги бута с ръжена си съвестта. Защото са хора, които държат на стойностното. Техният бод не е тропоска- като на Джастите- да преореш наедро. Не. Техният бод е фин, тънък и пипнат. Могат да изтърпят всяка критика и да отговорят на хиляди изисквания. А нещата на Джастите могат да се разпаднат и при най-деликатна забележка. Въпреки това, те могат да понесат всичко. А Циндилите- напротив. Дори и да е съвършено делото им, при най-лек намек за някакъв дефект, за някаква погрешка, могат да се сринат, да се сипнат като пясък, да се разклатят като при земен трус.
Циндил-пиндилите са тънки (тънкопикаещи, префърцунени, капризни, дребнави), а Джаста-прастите- дебели (широкоскроени, волни, свободни, необременени, невлияещи се от чуждо мнение). Няма как да избегнем крайностите и контрастите...
Но защо никой не цени Циндил-пиндилите? Въпреки всичко положително, което успях да изтъкна за тях, те са недолюбвани. А Джаста-прастите, въпреки всичко негативно, което носят, водят класацията.
Успокоява ме само мисълта, че парадоксите са обичайният начин на живота да ни озадачава и изправя пред въпроси.
Сега Циндил-пиндил ще сложи пръст на челото си и ще разсъждава по проблема, разплитайки го като кълбо, слушайки класическа музика, а Джаста-праста ще прасне една чалга и ще заудря тост след тост. Накрая, непременно ще залюля един сочен кючек...
Наздраве! Парадокси, к`во да правиш?...
 
Категория: Забавление
Прочетен: 1276 Коментари: 5 Гласове: 4
Последна промяна: 03.11.2013 22:17
Когато се огледам и няма кой да свърши работата, а аз мога да се справя с нея, се заемам. Кой, ако не аз? Кога, ако не сега?
Категория: Други
Прочетен: 733 Коментари: 0 Гласове: 3
Той е почистил.
Измил е стъклата.
Цветя наредил по первазите.
Премел е листата
на глухия спомен-
за да забравим...
Димът издишан от подпалените
потушил е.
Слънцето зарекъл е
да не угасва-
да хвърля огъня си-
семе, за да родим
протуберансите си.
Мъглите спуснал е
над холограмата.
Облякъл се е.
И излязъл.
Обувките си
пред вратата
е
събул.
Обича да пътува бос.
Живее бос.
Без надежда
някой да открие
входа...


Категория: Поезия
Прочетен: 465 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 03.11.2013 19:25
Някои обичат да са прави. Други- предпочитат да са щастливи. Трети са щастливи, когато са прави.
Категория: Други
Прочетен: 611 Коментари: 2 Гласове: 4
Последна промяна: 03.11.2013 00:37
Търсене

За този блог
Автор: skarif
Категория: Други
Прочетен: 877383
Постинги: 766
Коментари: 468
Гласове: 1662
Календар
«  Ноември, 2013  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930