Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2020 21:55 - НАГОРЕ ПО СТЪЛБАТА КОЯТО ВОДИ НАДОЛУ
Автор: dimganev Категория: Поезия   
Прочетен: 2179 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 09.08.2020 21:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

«Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството.»
(Дерек Бок, президент на Харвард 1971–1991)


НАГОРЕ ПО СТЪЛБАТА КОЯТО ВОДИ НАДОЛУ

В това да го наречем „есе” чието заглавие си откраднах от книгата на Бел Кауфман (Up the Down staircase) няма да коментирам нищо свързано с училища, обучение, педагогика и пр. условности свързани с набиването на знания и мироглед, макар че в края на краищата май всичко пак опира до това.

Ще се опитам да коментирам последните събития – опитите за априлско въстание в рамките на закона с викове „О-С-Т-А-В-К-А!” , палатккови катуни по кръстовищата, младежки разходки по жълтите павета и думкане на тъпани и вувузели.

Драги ми (щях да напиша „смехурковци” но работата твърде загрубя и затова ще употребя много по-точното „тъпоумници”), с тези средства можете да участвате в цирковия конкурс на Монте Карло, карнавала в Рио, фестивала Уудсток или други такива хепънинги, но с тях няма да съборите правителството ако то си е на мястото. Още по-малко пък – да разчувствате Иванчо Гешев да си хвърли каскета. Всъщност оставка на Бойко който е доста страхлив и зависим от истинската мафия и запазването на Гешев май е точният сценарий на онези които разпределят порциите.

В най-новата ни тридесетгодишна история всички тези панаири сме ги виждали по няколко пъти. Има само един случай, когато улицата наложи смяна на правителството – през далечната 1997 год., но тогава нещата бяха други – некадърното управление на Виденов докара страната до поредния банкрут, доларът беше станал по 3000 лв., масово фалираха банки и завличаха скътаните левчета на мало и голямо. Кризата беше много повече икономическа, отколкото политическа и народът, изправен до стената се качи на барикадите.

За сравнение – протестите против кабинета Орешарски продължиха  повече от година (28.05.2013 – 23.07.2014 год.), но чорбаджиите му нареждаха да си стои. То не бяха митинги, то не бяха окупации, то не бяха маршове, живи вериги, боища и арести – и НИЩО! Накрая ДПС оттегли  подкрепата си – и Орешарски подви куйрука.

Сега трима „вождове” с триста „бунтари” и три хиляди млади и не-толкоз млади симпатизанти (и Йоло Денев естествено) се опитват да наложат една „революция Z, която повечето нормални хора гледат с оттегчение. Всички искат смяна на властта (има си хас, след десетгодишно управление да не е така!) но никой не иска революции и предсрочни избори.

Знаете ли колко са спестяванията на българите – в края на 2019 год. бяха над 53.6 млрд. лева (8.2% ръст на годишна база). Макар Ковид-паниката и инфлацията да поизядоха 3-4 млрд. от тях българинът има достатъчно скътани парици за черни дни. Жилищните кредити също са скочили с 12.3% на годишна база до 11.4 млрд. лева. И вие искате от всичките тези хора да скочат и да насметат властта щото била мафия и крадяла?! То никой не смее една крадлива циганска фамилия да насмете и чакат на полицията та…?

 И умникът, дето държавната му глава му служи повече за калъп на шапката и той реве „Мутри вън!”, и той революционер и той бунтовник и той стратегии пише! И другият борец за демокрация, дето беше правосъден министър на Бойко и той на мегдана! Ами като беше министър защо не им стъпи на шииите на тези мафиоти и  продажни магистрати ами си тръшна шапката и избяга? Ти ли сега ще ми ставаш водач на нацията и премиер?! Да не говорим за Червената ковбойка с коня – тя собствената си партия не може да оправи (и като Бойко ги е събрала все послушни и некадърни) – тя ли ще се бори с мафията, дето партията ѝ е пълна с олигарси и торбалани. Ами Мая, ами Слави! Майчето е ясна. Навремето една друга мултигрупска устатница си направи партийка –Д-21, тази ще е същата. Колко пък ще възприемат Слави като поредния „спасител”е друг въпрос, но човекът поне се опитва да движи в демократски рамки, макар да му се иска да бъде бунтарят-Бетховен на чалгата и политиката.

А то всеки глупак може да крещи – „Искаме смяна на системата!”, „Искаме нова конституция!”, „Долу мафията!”, „Оставка на правителството!”, „Оставка на Главния прокурор, на Главния мюфтия, на Главния портиер!...”  и пр. и пр.

Революции се правят лесно, навремето когато СССР даваше паричики и оръжие цяла Африка беше пълна със „социалистически революции и  републики”. Сега по-младите едва ли са чували за тези революции…

„Свободата е осъзната необходимост” – казваше на времето дядо Енгелс. Като имаш свобода трябва да си осъзнал как ще я използваш. Като искаш „смяна на системата” трябва да си наясно с каква друга „система” ще я замениш. Като искаш нова конституция трябва да предложиш какви текстове да влезат в нея, по какъв начин ще стане промяната, и т.н. Колкото до мафията – борбата с нея е трудна и тя трябва да се води всеки ден, всеки час, при всеки видим случай на корупция. Защо не скочихте когато броиха 40 млн. на Гергов за дупката във Варна?, Защо не скочихте като продадоха за жълти стотинки ТЕЦ Варна на Ахмед Доган, че му и донадиха и 28 млн. от „студения резерв”, Защо не скачате срещу остарялата технология на Белене, която мафията иска да реанимира за собствено облагодетелстване? Защо не скочихте когато станаха ясни загубите на фиска от хазарт, от източено ДДС, от невъзвращаемите заеми на ББР и пр.и и пр.?

Явно по едни или други стечения на обстоятелствата Борисов стана неудобен на своите благодетели. Дали защото се заяде с Божков и Доган, дали настъпи нечие друго коте по опашката, аз не се наемам да съдя. Но комплотчето си върви по начертания план. Лично аз бих прибавил някое друго диамантче в мизансцена и някоя друга псувня по адрес на Тръмп и Путин в записите, но явно режисьорите засега се въздържат от прекалени ефекти. Е, има още време, мачът не е свършил.

Задайте си въпроса – защо никой сериозен политически играч не се идентифицира с протестиращите, а са изтикали трима глупендъра да водят стадото?

Задайте си въпроса – защо прокуратурата си трае вече месец и не предявява никакви обвинения към хулиганстващите протестъри, след като в НК има 6-7 точки даващи право на това?

Задайте си въпроса – защо ДАНС и сие не вземат мерки за пресичане потоците на финансиране към откровено платените водачи и групи, които отказват всякакъв диалог?

Задайте си въпроса – защо Борисов стои като препикано мушкато и не смее да се покаже дори по телевизията, та се налага Каракачанов и Симеонов да показват твърдост вместо него?

Много вероятно е Борисов да не издържи и да хвърли пешкира, и това да е политическата му смърт. Неговото място поначало не е там. Той, освен че е неграмотник е и патологичен лъжец, който в повечето случаи си вярва сам, лошото е че и повечето българи му вярват! И то вече десет години! Кой го избра на три пъти да ръководи държавата?! Ние! Ние, които се оставяме да ни будалкат всякякви тарикати че като махнем лошия цар и турим един добър цар всичко ще е е по мед и масло! Ние, които сме склонни да гласуваме за всеки нов „Спасител” който ни обещае че ще мисли вместо нас, ще работи вместо нас, ще ни казва кое е право и кое – криво и  ще ни посипе с елей и благоденствие! Ние, които сме изгубили способността и куража сами да определим какво искаме и как да го постигнем!

Няма да стане с митинги и крясъци!
За да промениш недъзите на управлението трябва експертиза, организация, идеология и упоритост! Трябва хората да повярват че ти и твоята партия сте субектът, който е способен да ги изведи извън коловозите

 Иначе пак ще вървим нагоре по стълбата която ще ни заведе долу, там откъдето сме тръгнали.

Д.Г.

 



Тагове:   протести,


Гласувай:
4



1. zaw12929 - БЕДНИТЕ РАБОТЕЩИ И ПЕНСИОНЕРИ НЕ ...
10.08.2020 07:25
БЕДНИТЕ РАБОТЕЩИ И ПЕНСИОНЕРИ НЕ МИСЛЯТ КАО ВАС Сега трима „вождове” с триста „бунтари” и три хиляди млади и не-толкоз млади симпатизанти (и Йоло Денев естествено) се опитват да наложат една „революция Z”, която повечето нормални хора гледат с оттегчение. Всички искат смяна на властта (има си хас, след десетгодишно управление да не е така!) но никой не иска революции и предсрочни избори.
цитирай
2. dimganev - Драги БЕДНИ РАБОТЕЩИ И ПЕНСИОНЕРИ
10.08.2020 09:25
На 15.06.2020 след вашето гласуване стартирах проект Българско лято 2020. Първият етап беше успешен – народът се събуди, хунтата ще падне всеки момент. Днес преминаваме във втори етап – създаване на политическа сила, която да възстанови България от Третата национална катастрофа.
Васил Божков. https://www.avtora
Като дойде Божков на власт вашите надници и пенсии ще станат като тези в Дания и Люксембург! А на такива като zav безплатно ще им се присадят мозъци от датски и люксембургски донори. Дерзайте!
цитирай
3. dimganev - Едно пояснение, макар и непредизмикано:
12.08.2020 12:47
Не е нужно човек да е политолог за да види че „совите не са това което са”. Ядката на протеста е всъщност добре финансирана от подмолието което явно се е отказало от Борисов. ББ никога не е бил капо на мафията, той е обикновен слуга, измекярин, който обаче има харизмата да говори просто и да привлича хората като човек от улицата.
Да сте чули някой да вика против Доган и Пеевски? Напротив "големите демократи" отидоха на крака да молят Доган да смени Борисов и той благосклонно ги почерпи със сладолед
Тук може да се предположи че са замесени и чужди геостратегически интереси. Много е опасно президента Радев да назначава служебен кабинет защото можем да изпаднем в такива зависимости и външнополитическа изолация, че кирпичената къща на Борисов ще ни се присънва като Версай.
Аз повече от всички ви искам този кабинет да си отиде, но това трябва да стане грамотно и с визия за бъдещо управление и развитие. Такова при тези лумпени на площада няма и накрая пак те ще бъдат измамените камилчета.
Д.Г.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dimganev
Категория: Поезия
Прочетен: 316066
Постинги: 166
Коментари: 210
Гласове: 1074
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031