Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: skarif Категория: Други
Прочетен: 886582 Постинги: 766 Коментари: 468
Постинги в блога от 22.05.2013 г.
Човешкият интелект е нещо забележително и той от край време интригува учените. Те винаги са опитвали да измерят интелигентността по различни начини, като най-сполучливият от тях е така нареченият стандартизиран IQ тест. IQ-то или още коефициентът на интелигентност е понятието, което в днешно време се свързва най-пряко с човешкия интелект. Всички знаем, че има хора с много висок IQ, които наричаме гении. В тази статия ще минем още една стъпка на горе и ще говорим за свръхинтелект.

Идеята за свръхинтелект предполага появата на създание по-умно от човека. Макар идеята да звучи като фантастичен сценарий, учените не отхвърлят възможността до началото на 22-и век да се появи свръхинтелигентно същество. Някои теории дори стигат още по-далеч, говорейки за свръхинтелект, който е способен да подобрява собствените си способности, при което следващите събития попадат извън границите на това, което можем да си представим – така наречената “сингулярност”.

Филми като “Матрицата” представиха на света една такава идея. Изкуственият интелект е един от възможните пътища към свръхинтелекта и може би най-дискутираният. Роботиката, като тяло и компютърът, като мозък, биха могли да сложат край на човека, като най-интелигентното създание на планетата. Това би било особено вероятно, ако изкуственият интелект придобие способността да развива собствената си мисъл, да създава себеподобни и да увеличава компютърната си мощ. Много философи изразяват загрижеността си, че при едно подобно бъдеще, човешката раса ще бъде изправена пред невиждана заплаха.

Друг път към свръхинтелекта минава през човешкото генно инженерство или компютъризирането на човешкия мозък. Идеята за управляването на компютър и роботизирани протези само със силата на мисълта вече не е от сферата на научната фантастика. Военни организации наливат огромни средства в развиването на този вид технологии. В бъдеще учените биха могли да обвържат хората с интернет до такава степен, че да сме неспособни да различим реалността.

Макар да звучи доста интересно, това е може би по-малко вероятното бъдеще, тъй като подобни експерименти върху хора са строго ограничени в повечето развиващи се страни, а и биха отнели доста време. Една модификация в изкуствения интелект на робот ще отнеме броени минути или часове, за да бъде тествана, докато при генното инженерство резултатите идват след години. Поради тази причина до края на 21-и век може да станем свидетели на постепенното еволюиране на компютърния мозък до момента, когато човекът стане излишен.

Още една възможност за свръхинтелект при хората е чрез използването на фармацевтични и генни терапии, които да подсилят мозъчните функции. Този подход се смята за не толкова радикален, но и резултатите от него биха били по-малки. Все пак би могъл да се използва като преходен, за да подготви обществото за бъдещето на свръхинтелекта.
 
Източник: warminaz.com/drugi/svrahintelekt/  
Има ги. Съществуват. Намират се. Срещат се. Свръхинтелигентните хора. И следващата статия е доказателство за това. 

Китайският концерн BGI стартира амбициозен проект за статистически анализ на генетичния код за хора с висок коефициент на интелигентност. Целта на проекта е очевидна: чрез събирането на голяма база от разшифровани геноми да бъде извършен статистически анализ, чрез който да се открие корелация между конкретен геном и висок IQ.
Разполагайки с подобна информация може да стане възможен точен подбор на деца и дори зародиши, чрез който да бъдат отделени най-перспективните.

За запълване на базата данни се използват ДНК образци на хора с IQ над 160. Това е изключително висок показател. За пример може да бъде посочен фактът, че средният IQ на лауреатите на Нобелова награда е в рамките на 145. Ето защо, да се намерят хора за изследванията на BGI не е лесно- средно се пада 1 на 30 000 души. BGI приема ДНК образци и от други държави.

В хонконгската лаборатория на BGI върху проекта работят 100 апаратни секвенсера. Към февруари 2013 година са получени около 2200 подходящи ДНК образци. Във всеки образец е необходимо да бъдат разпознати около 3,2 милиарда съставни елемента.

Генетичното разделяне на деца по IQ потенциал изглежда като забранена евгеника, но подобни изследвания и действия стават все повече. Днес, в много държави родителите могат да филтрират зародишите си чрез генетична проверка за синдром на Даун или някои от познатите форми на рака.

mediacafe.bg- Димо Димчев


Източник:
 www.mediacafe.bg/the-rubrics/2010-07-12-12-40-14/3388-bgi-tech


  Всичко е добре. Само да не стигнем до прецеденти като този във филма "Пурпурните реки" с Жан Рено и Венсан Касел- класика на тема евгеника. "Гатака" също ни навежда на мисълта, че, въпреки своите несъвършенства, у човека има нещо, което не може да притежава никой робот или друг подобен изкуствен интелект. Може би, воля, може би съзнание, може би емоции, може би т.нар. божествена искра, която носи...
Няма как да не се сетя за Стивън Хокинг. Или за Бетховен. Защо не и за Пенчо Славейков... Те са едно от свидетелствата, че болестта може да се тълкува и като божествено откровение, както твърди Достоевски. Възможно е да я мислим не като недъг, а като послание, пратено ни свише, за да намерим пътя към истинската си сила. 
 
Категория: Други
Прочетен: 1020 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 22.05.2013 21:01
Колкото и пъти да изтича пясък,
колкото и пъти да обръщам часовника,
винаги оставам недостатъчна,
без корен и без път, бездомна...
Категория: Поезия
Прочетен: 388 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: skarif
Категория: Други
Прочетен: 886582
Постинги: 766
Коментари: 468
Гласове: 1662
Календар
«  Май, 2013  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031