Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: skarif Категория: Други
Прочетен: 425118 Постинги: 688 Коментари: 439
Постинги в блога от Май, 2013 г.
2 3 4 5  >  >>
Най-после искам 
да си ида.
Не поема ли риска,
ставам пак мида.

Забравям копнежа
и поглед отправям
в надежда разнежена,
но с много старание.

Загърбен е рискът
между зъбците
на днешното.
Дори пак да поискам,
знам, че е грешно.

Дали за награда
или в него е смисълът,
сладък следобед
в шезлонг ме спасява
със сладостно писане.

Категория: Поезия
Прочетен: 413 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 19.12.2014 00:04
Липите са една надежда, че пещерата в Бъдното ще се отвори. Цвят липов над нас се навежда, едно лице вечно се свежда, право в очите ни с топла обич поглежда... Кое как е било ни говори...
Категория: Поезия
Прочетен: 329 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 31.05.2013 11:21
29.05.2013 12:07 - Натюрморт
Когато раковината утихна, розата облъхна с аромат сънната притихнала градина. Целуна с дъх тихия бряг.   Там лилии водни главички поклатиха; езеро вятър с любов набразди: играейки с четка и техника батик, с багри преливащи платното спои.   Нарисувана с дъх и пламък невидим от повей нечакан и сладка нега, тя все пак е мъртва, живот не достига през восъка тайнствен, рисувал в снега.  
Категория: Поезия
Прочетен: 539 Коментари: 0 Гласове: 5
Последна промяна: 29.05.2013 23:55
Душевен слалом
между свежи преспи
и зъбери зъбати,
догдето закърви;
гмурване дълбоко
в океаните от страсти,
догдето бликне и
догдето се роди.

Стреме в стръмнината
да препуснеш
нужно ли е?
Нужни ли са ти
да се откъснеш
от това Сега
криле?
Знам, че можеш
винаги да литнеш.
Потребни са ти само
вяра и сърце.

В бездомието
думите намираме.
Откъсваме ги от
магнитната дъска.
Но не за да се храним
или да ги имаме,
а Живота виждаме
само в това:

да падне пречистена капка
от смисъла,
изцедена до искреност
от конденза роса,
от постоянното
безмилостно изпитване,
препускащо
през изтънялата ни
диамантена
душа...

Категория: Поезия
Прочетен: 541 Коментари: 2 Гласове: 4
Последна промяна: 29.05.2013 23:56
Не мога да догоня времето. Екранът образи не прожектира. На нищото сме винаги облегнати. То в нас невидимото проектира.
Категория: Поезия
Прочетен: 330 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.05.2013 23:56
Паяжина от цветя
е новата ми дреха.
Облякох я след ведрата утеха.
Метоха на сърцето с нея ще деля.

Прощават ли ми още
новите цветя?
Дълбая и насилвам прошката.
От огорчение и вяра ли греша?

Керванът тръгва.
Кучето не лае.
Дрехата ми нова не е първа.
Цветята винаги това са знаели.

Категория: Поезия
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове: 4
26.05.2013 23:55 - "Хавана"
zamunda.net/details.php

Великолепна класика! Не се нуждае от специална препоръка. Няма вече такива филми. Спряха ли да ни вълнуват тревожните въпроси на битието или умишлено ги избягваме, защото ни е страх от отговорите или от собствената ни неспособност да бъдем на нивото на тяхната сложност? 
Филмът "Хавана" е от тези, които те хващат за гърлото. Мен специално, вече втори ден ме държи. 
Робърът Редфорд- има ли думи, които са способни да поберат класата му или да ни накарат да излезем извън клишето им? Също толкова добър, колкото в "Поверително и лично" с Мишел Пфайфър. Паралелът ми се стори очевиден, а образите сходни. И въпреки това, блестящи и незабравими. Причината е не само в личното му актьорско присъствие. То е незаличимият завършек на идеята за неумолимия и жесток ход на битието, за неговата изначална противоречивост, за трагичното разминаване с възможностите и неслучването на вероятното- любовта е възможна, но не и вероятна (гениално прозрение!). Над неразрешимостта се възправят героите на Редфорд, като се извисяват с драматична сила. Поради това и трудно могат да бъдат забравени...
Категория: Изкуство
Прочетен: 358 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 27.05.2013 00:06
image

На 66 години изненадващо ни напусна кинорежисьорът Иванка Гръбчева, съобщиха от СБФД. Родното кино опустя без любимката на поколения зрители, която ни остави над 20 заглавия, голяма част от тях ненадминати върхове.

Иванка Гръбчева е български режисьор, дъщеря на Димитър Гръбчев и Митка Гръбчева. Родена е на 28.07.1946г. в София. През 1966г. се дипломира със специалност "Кино и телевизионна режисура" във Висшия институт за филмово изкуство в Бабелсберг, Германия. В периода 1967–1991г. е режисьор в Студия за игрални филми "Бояна". От 1987г. до 1991г. е художествен ръководител на творчески колектив "Алфа" в Студия за игрални филми "Бояна". Между 1984–1991г. е преподавател по кинорежисура и филмов монтаж в катедра "Кино и телевизия" при Национална академия за театрално и филмово изкуство. От 1998г. до 2004г. е преподавател по кино и телевизионна режисура във факултета по изкуства на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".


Заедно със сценаристите Братя Мормареви, писателя Георги Данаилов и оператора Яцек Тодоров, Гръбчева снима незабравимите истории на "Войната на таралежите", "Изпити по никое време", "13-ата годеница на принца", "Ева на третия етаж", "Деца играят вън", "В името на народа". Незабравим ще остане сериалът й "Жребият" с Коста Цонев по сценарий на Свобода Бъчварова.

Член на Съюза на българските филмови дейци. Награждавана е с ордени и медали.

Последният филм на Иванка Гръбчева, нейното прощаване с киното, е "Една калория нежност" от 2003г. Тогава тя споделя, че именно щипката любов е онова, което най-много липсва на съвременния свят, опитвайки се да надзърне отвъд думите и отвъд мълчанието му.

Иванка Гръбчева до последно се вълнува от случващото се в родното кино, като се радва искрено на всеки проект, създаден с професионализъм и уважение към зрителя, както и негодува срещу "алчните продуценти". Проявява завидна професионална и човешка скромност, определяйки децата като най-голямото богатство на този свят.

Поклон пред паметта й!


Източници: 
novinar.bg/news/pochina-ivanka-grabcheva_NDI5MzszNg==.htmlwww.klassa.bg/News/Read/article/231692_%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D1%81%D1%8C%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+%D0%93%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0


Категория: Новини
Прочетен: 2070 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 28.05.2013 12:58
Всъщност, пристигнаха от неведомото в друг ред, но нека уважим и реда на поредната случайност. Всяка случайност си има такъв...
Категория: Музика
Прочетен: 355 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 26.05.2013 23:05
Ако нещо потопено е в красота,
по-добре не го докосвай!
Да не разплетеш
ранимата му
крехка свобода;
образа му да не спреш
ти, без да искаш,
да тече в посоката
на свойта светлина-
сплетени от блясък
слънчеви нишки,
на възхита и обич
уловени въздишки.
Категория: Поезия
Прочетен: 416 Коментари: 0 Гласове: 2
24.05.2013 10:24 - "Аскеер"-и 2013г.
"Хамлет" на Явор Гърдев с най-много "Аскеер"-и
Актрисата Емилия Радева и преводачът проф.Александър Шурбанов получиха почетни награди на 23-та церемония в театър "Българска армия"


Очаквано и напълно заслужено спектакълът "Хамлет" от Уилям Шекспир на Народния театър "Иван Вазов" триумфира на 23-та церемония на наградите "Аскеер".

"Хамлет" заслужи отличията за най-добро представление, за режисура- Явор Гърдев, за главна мъжка роля- Леонид Йовчев и за сценография- Даниела Олег Ляхова, Никола Тороманов и Венелин Шурелов.

На рождения си ден актрисата Емилия Радева, която е играла 33 години на сцената на Театър "Българска армия", получи "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство.

Тази година Академия "Аскеер" присъди Специална почетна награда "за творческа чест и принос в развитието на театралното изкуство" на проф.Александър Шурбанов за превода на четирите трагедии на Шекспир- "Хамлет", "Отело", "Крал Лир" и "Макбет".

Такава награда не се дава всяка година. Досега са я получавали Валери Петров, режисьорите Леон Даниел, проф.Крикор Азарян и Димитър Гочев и актьорът Велко Кънев.

В началото председателят на Фондация "Аскеер", актьорът Милен Миланов, приятелски и с усмивка припомни, че министърът на културата Владимир Пенев, който поздрави колегите си, е два пъти носител на наградата за водеща мъжка роля.

Почетена беше светлата памет на починалите през годината изключителни театрали и любими колеги- Георги Калоянчев, Тодор Колев, Младен Киселов, Петър Попйорданов-Чочо.

Награди "Аскеер 2013" заслужиха:

Водеща мъжка роля- Леонид Йовчев за Хамлет";

Водеща женска роля- Илка Зафирова за ролята на Елизабет Лоу в "Когато дъждът спря да вали" от Андрю Бовел, постановка на Зорница София в Малък градски театър "Зад канала";

Изгряваща звезда- Димитър Живков за ролите на г-н Димитров, Здравко, Бабата, Взводния, Снайпера, Анна, Йоцко, Веси, Баце Мише, Спас Певеца, Стрина Милетка в "Живак"- Авторски моноспектакъл, постановка на Димитър Стефанов, Продуцентска къща "Креди Арте";

Поддържаща мъжка роля- Атанас Атанасов за ролята на Труман в "Хората от Оз" от Яна Борисова, постановка на Галин Стоев в Театър 199 "Валентин Стойчев";

Поддържаща женска роля- Станка Калчева за ролята на Корделия Егерман в "Часът на вълците" по мотиви от "Из живота на марионетките" на Ингмар Бергман, постановка на Десислава Шпатова в Младежкия театър "Николай Бинев";

Сценография- Даниела Олег Ляхова, Никола Тороманов и Венелин Шурелов за "Хамлет";

Костюмография- Юлиян Табаков за "Идиот 2012" по Ф. М. Достоевски, постановка на Десислава Шпатова в Народния театър "Иван Вазов";

Театрална музика- Антоний Дончев за "Ричард ІІІ" по Шекспир, постановка на Стефан Москов в Народния театър "Иван Вазов";

Режисура- Явор Гърдев за "Хамлет";

Най-добро представление- "Хамлет" от Шекспир.

За съвременна българска драматургия бе отличена пиесата "Терапевтът" от Елена Алексиева, поставена от Крис Шарков в Народния театър "Ив. Вазов".

Източник: VESTI.bg, www.vesti.bg/index.phtml
Категория: Изкуство
Прочетен: 1059 Коментари: 3 Гласове: 6
Последна промяна: 24.05.2013 20:42
23.05.2013 09:21 - "Афоризъм"
В Америка да си клошар било призвание. В България е наше
ежедневно състояние.
Категория: Други
Прочетен: 583 Коментари: 0 Гласове: 6
Последна промяна: 26.05.2013 22:42
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: skarif
Категория: Други
Прочетен: 425118
Постинги: 688
Коментари: 439
Гласове: 1221
Календар
«  Май, 2013  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031